Prednáška Krízy v manželstve: Ako im predísť a ako z nich vyjsť

19. október 2015
Prednáška Krízy v manželstve: Ako im predísť a ako z nich vyjsť

Aj vy ste uzatvárali manželstvo plní odhodlania, že to vaše bude pevné, že budete spolu žiť šťastne a spoločne zvládnete všetky životné situácie? A dnes nerozumiete tomu druhému a už vôbec on nerozumie vám, ste zranení, ba dokonca s radosťou zraňujete, kričíte alebo ste už úplne ticho..... Máte pocit, že najlepším riešením je odísť, vzdať to? Verte, že nie!

V pondelok 19. októbra 2015 sa v Refektári Piaristického gymnázia uskutočnila skvelá prednáška Krízy v manželstve: Ako im predísť a ako z nich vyjsť. Vo svojom vystúpení manželia Kubešovci poukázali na základné príčiny a znaky svedčiace o tom, že manželstvo je v kríze (na rôznych jej stupňoch), poukázali na charakteristiky konania, ktoré vedie ku kríze i faktory, ktoré manželstvo ohrozujú. Nádejou pre každé manželstvo môžu byť spôsoby, ako sa z krízových situácií dostať von, ako obnoviť alebo dokonca vybudovať správne základy vzťahu. Odbornú fundovanosť podporili svedectvom vlastného dlhoročného spolužitia.
Zdôraznili:
„ Každý deň svojím konaním svoje manželstvo buď posväcujem alebo degradujem.“

Naplnenie našich túžob po šťastnom manželstve by sme mali hľadať v podstate nášho smerovania –... „nie sme stvorení pre zem, ale pre nebo“ (Ján Pavol II.), a tak aj v našom manželstve by sme sa mali usilovať o to, aby bolo sväté. To je základ, ktorý je zdrojom všetkých ostatných kladných charakteristík manželstva. Nestačí sa iba cirkevne zosobášiť, je potrebné aj kresťansky žiť. Manželstvo je súčasťou Božieho plánu. Hľadať Boží plán v našom manželstve je našou najdôležitejšou úlohou!

Základná potreba každého človeka je potreba bezpečia a významu. Ak sa pri ich napĺňaní budeme spoliehať na ľudí, môžeme byť sklamaní. Ako kresťanom nám môže tieto základné potreby naplniť Boh. Kto nás môže lepšie ochrániť ako on, a pre koho sme dôležitejší ako pre Toho, kto nás povolal k životu a poslal svojho Syna, aby nás spasil.


V ďalšej časti charakterizovali tri piliere, na ktorých sa manželstvo buduje, a to v poradí: city, dôvera a záväzok. V tom istom poradí – cit, dôvera, záväzok – však naše manželstvá aj ničíme. A to až do takej miery, že môžu byť už dobre rozpoznateľné hlavné indikátory krízy, a to: kritika, obraňovanie sa, neúcta, tichá domácnosť.


Každá kríza má byť školou, v ktorej sa učíme. Rozhodnutie, ako budeme konať je na nás. Môžem sa rozhodnúť bezpodmienečne milovať, zaujímať sa o partnera, poznať jeho život, skončiť boje a budovať naše spoločné MY. „Sviatostné manželstvo – naša sviatosť – nie je len pre nás. Máme jej účinky rozdávať okolo seba. Máme ukázať, že náš život je v Božích rukách. Boh chce konať cez nás.“


Foto z prednášky si môžete pozrieť v galérii.

Na prednáške zaznela pesnička Sebaľútosť. Autorka textu je Lydka Ďurišková, autor hudby a interpret je prednášajúci Marián Kubeš, štúdiové spracovanie Patrik Zaujec. 

Chcem podporiť CPR

Prehľad mesiaca

Najnovšie články

Dedkov sprievodca digitálnou galaxiou 2024: Pohľad na úspešný vzdelávací program

23. apríl 2024

V období od 15. januára do 21. marca 2024 sa uskutočnil kurz "Dedkov sprievodca digitálnou galaxiou 2024", zameraný na vzdelávanie dôchodcov.

Rodinný florbalový turnaj v Trenčíne: Spojenie rodín a športovej vášne

26. marec 2024

Dňa 16. marca 2024 sa Športové centrum M- SPORT na Ostrove v Trenčíne stalo dejiskom výnimočného športového podujatia.

Rekonštrukcia oporných múrov: Ďalšia fáza v celkovej revitalizácii priestorov Centra pre rodinu Trenčín

15. marec 2024

V pondelok 11.3.2024 sa začala plánovaná rekonštrukcia oporných múrov u nás v záhrade - v Centre pre rodinu Trenčín.

Vitamínová bomba pre vzťahy - ako sme prežili NTM 2024

20. február 2024

V dňoch od 12. do 18. februára 2024 organizovalo Centrum pre rodinu Trenčín už 10-ty Národný týždeň manželstva (NTM), ktorý nám ponúkol jedinečnú príležitosť propagovať a podporiť manželstvo ako vzácnu hodnotu pre moderného človeka. Tohtoročné motto Národného týždňa manželstva bolo: "Vitamíny pre vitálny vzťah"

Národný týždeň manželstva 2024

31. január 2024

Doplňte si vitamíny pre váš vzťah!

Archív článkov

0940 785 275 info@cprtrencin.sk Farská 12, 911 01 Trenčín facebook.com/cprtrencin
© 2015-2024 Centrum pre rodinu Trenčín Všetky práva vyhradené.
Nastavenie cookies | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga