7+1 podnetov pre krajšie manželstvo

18. apríl 2018 udalosť
7+1 podnetov pre krajšie manželstvo

Ako si skrášliť manželský vzťah? Máte pocit stereotypu v manželstve a chcete ho zmeniť? Ako komunikovať s partnerom bez hádok? Manželské páry, ale aj jednotlivci hľadajúci odpoveď na tieto otázky, zaplnili 16.4.2018 priestory refektára Piaristického gymnázia v Trenčíne, aby si vypočuli prednášku manželov Kondelovcov na tému 7 + 1 podnetov pre krajšie manželstvo.

V úvode prednášajúci spomenuli, že ich manželský vzťah tiež nebol vždy harmonický. Pomohol im kurz Manželské stretnutia. Svoje poznatky na nich získané aj svoje vlastné skúsenosti sformulovali do nasledujúcich bodov:

1. podnet: Na vzťahu treba pracovať

Je veľa ľudí, ktorí žijú v manželstve, ale mnohí nezažijú rast manželstva, jeho krásu. Na začiatku kurzu Manželských stretnutí sa manželia Kondelovci pozerali na zadané témy ako na to, čo má robiť ten druhý partner. Ale neskôr našli význam v tom, čo mám ja sám robiť pre toho druhého. Manželia môžu vzájomne meniť svoj postoj. Podnety sa menia rokmi manželstva podľa toho, v akej fáze života sa manželia práve nachádzajú.

2. podnet: Úcta je základom dobrého vzťahu

Ako príklad k tomuto bodu použili manželia Kondeloví otázku položenú Pavlovi Barabášovi: „Ako sa dorozumiete s kmeňmi žijúcimi v pralese, ďaleko od civilizácie ?“ Jeho odpoveď znela: „ Ak by som poznal čo aj desať svetových jazykov a neprišiel by som k nim s úctou a pokorou, nedorozumel by som sa s nimi.“
Naučte sa chváliť ženu / muža keď niečo dobré urobí. Na konanie partnera môže mať vplyv aj prostredie, v ktorom vyrastal. Napríklad ak od malička pracoval na statku, kde najdôležitejšia bola práca, nežnosť nie je podľa neho až taká podstatná, podstatné je zabezpečiť rodinu.
Exhortácia Amoris letitia obsahuje myšlienku sv. otca Františka: Slová prosím, ďakujem, prepáč nesmú chýbať v manželstve.

3. podnet: Naša rozdielnosť

Manžel si myslel, že manželka mu často robí schválnosti, neskôr zistil, že ona je rozdielna, individuálna a nerobí mu napriek. Nemôžeme druhého partnera pretvárať na svoj obraz. Najvzácnejší je originál. Na vystihnutie tohto podnetu prednášajúci použili citát: „Stokrát som chcel zobrať kladivo a dláto a urobiť zo ženy svoju kópiu. Vďaka Bohu som bol neúspešný.“ Našou úlohou nie je meniť druhého, ale podporiť jeho talent, sebavedomie. Zlozvyky je možné eliminovať, vlastnosti nezmeníme.

4. podnet: Počítam s tým, že môj partner je nedokonalý

Musíme počítať aj s nedokonalosťou partnera, napríklad s tým, že nevníma čas, oneskoruje sa. Treba ale sebakriticky počítať aj s vlastnou nedokonalosťou.

5. podnet: Veľa sa spolu rozprávajme

Pravidlá úspešnej komunikácie sú: konštruktívne návrhy riešenia problému, uviesť dôvod svojho názoru. Veľmi dôležité je vypočuť partnera, nechať ho rozprávať, dať mu spätnú väzbu. Rozprávať sa s úctou, neútočiť na druhého. Chyby v komunikácií sú skákanie do reči, domýšľanie si (veď aj tak už viem, čo chceš povedať !), kritika partnerovej rodiny. Môže byť nápomocné heslo: „Byť priateľský a láskavý je viac ako mať pravdu!“
Amoris letitia uvádza: Manželia by mali mať spoločné zážitky, aby sa mali o čom rozprávať. Spoločne plánovať voľnočasové aktivity, túry a podobne.

6. podnet: Hľadať riešenie víťaz – víťaz

Keď je potrebné riešiť problém, obaja musia byť v psychickej pohode. Ak nie sú, treba odložiť jeho riešenie. Musíme sa snažiť pochopiť druhého, vžiť sa do jeho rozpoloženia. Môžeme hľadať viac riešení, zapisovať si nápady, potom spolu vybrať jeden najprijateľnejší. Obaja budú potom víťazi. Ak si jeden z partnerov presadzuje stále svoje názory, druhý je nešťastný. Ak nemáme pohodu na rozprávanie, ľahko skĺzneme k predpokladaniu, o čom chce druhý rozprávať a predbiehame reč, čo môže spôsobiť konflikt.

7. podnet: Prekonaná kríza manželstvo posilní

K tomuto podnetu použili prednášajúci názorný príklad japonskej techniky Kinksugi, pri ktorej sa zlepené miesta rozbitej vázy zvýraznia zlatom, t. j. váza má potom vyššiu hodnotu ako pred rozbitím. Ľudia sa často rozvádzajú pre malichernosti.

+ 1 podnet od poslucháčov: Aby sa manželia pri výmene názorov nestihli uraziť majú dohodnuté slovo, ktoré použijú, keď chcú dať najavo, že už sú na hranici, za ktorú by nemali ísť napriklad STOP. Obaja tento signál rešpektujú.

Prednáška bola uzavretá myšlienkou: Máme svoje túžby po dokonalom partnerovi, ale tie nám naplní len Boh, nie náš partner. Našim cieľom je dokráčať spolu do konca života v čo možno najlepšej harmónií.

Bc. Edita Krchová


Pozrite si aj udalosť v kalendári k tomuto článku.

Chcem podporiť CPR

Prehľad mesiaca

Najnovšie články

Rodinný florbalový turnaj v Trenčíne: Spojenie rodín a športovej vášne

26. marec 2024

Dňa 16. marca 2024 sa Športové centrum M- SPORT na Ostrove v Trenčíne stalo dejiskom výnimočného športového podujatia.

Rekonštrukcia oporných múrov: Ďalšia fáza v celkovej revitalizácii priestorov Centra pre rodinu Trenčín

15. marec 2024

V pondelok 11.3.2024 sa začala plánovaná rekonštrukcia oporných múrov u nás v záhrade - v Centre pre rodinu Trenčín.

Vitamínová bomba pre vzťahy - ako sme prežili NTM 2024

20. február 2024

V dňoch od 12. do 18. februára 2024 organizovalo Centrum pre rodinu Trenčín už 10-ty Národný týždeň manželstva (NTM), ktorý nám ponúkol jedinečnú príležitosť propagovať a podporiť manželstvo ako vzácnu hodnotu pre moderného človeka. Tohtoročné motto Národného týždňa manželstva bolo: "Vitamíny pre vitálny vzťah"

Národný týždeň manželstva 2024

31. január 2024

Doplňte si vitamíny pre váš vzťah!

2% pre CPR Trenčín 2024

23. január 2024

Ak chcete prejaviť podporu centru pre rodinu, darujte percentá z vašich daní nášmu občianskemu združeniu CPR Trenčín. Váš záujem a podpora nás posúva ďalej. Ďakujeme.

Archív článkov

0940 785 275 info@cprtrencin.sk Farská 12, 911 01 Trenčín facebook.com/cprtrencin
© 2015-2024 Centrum pre rodinu Trenčín Všetky práva vyhradené.
Nastavenie cookies | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga