2% pre CPR Trenčín v roku 2021

28. január 2021
2% pre CPR Trenčín v roku 2021

Ak chcete prejaviť podporu centru pre rodinu, darujte percentá z vašich daní nášmu občianskemu združeniu CPR Trenčín. Váš záujem a podpora nás posúva ďalej. Ďakujeme.

V súvislosti s prevenciou šírenia koronavírusu finančná správa môže povoliť odklad podania daňového priznania pre fyzické a právnické osoby.  Keďže situácia sa stále mení,  aktuálne informácie o opatreniach finančnej správy sledujte priamo na ich stránke www.financnasprava.sk. V prípade poukazovania 2% zamestnancami predbežne platí pôvodný termín 30.4.2021. Tiež je však potrebné sledovať opatrenia finančnej správy.

 

Informácia a stručný postup a tlačivo pre zamestnancov
Postup poukázania pre fyzické osoby
Postup poukázania pre právnické osoby

 

Informácia a stručný postup a tlačivo pre zamestnancov

--> do 15.02.2021 informujte vášho zamestnávateľa, že chcete darovať 2%, zamestnávateľ vám na základe žiadosti vystaví potvrdenie o zaplatení dane
--> z potvrdenia o zaplatení dane si vypočítajte sumu 2% na darovanie
--> ak ste v roku 2020 odpracovali 40 hod. dobrovoľníckej činnosti a máte o tom potrvrdenie, môžete darovať až 3%
--> stiahnite si tlačivo na vytlačenie, ktoré môžete vyplniť rukou, alebo tlačivo editovateľné na počítači
--> tlačivo môžete vyplniť v počítači a potom vytlačiť, alebo vytlačiť a vyplniť ručne

--> zmena oproti minulému roku - výsledná suma na riadku 13 sa zaokrúhľuje matematicky na dve destinné miesta (nie nadol ako minulý rok)
--> vyplnené tlačivo podpíšte

Tlačivo vyhlásenia, potvrdenie o zaplatení dane a v prípade darovania 3% aj potvrdenie o dobrovoľníckej činnosti musíte odovzdať osobne alebo odoslať na svoj Daňový úrad do 30.04.2021.

 

Postup poukázania pre fyzické osoby

Fyzická osoba, ktorá podáva daňové priznanie, môže v daňovom priznaní určiť, komu poukáže 2% alebo 3% z podielu ním zaplatenej dane. Budeme radi, ak podporíte práve centrum pre rodinu CPR Trenčín, o.z.

Stručný postup:

--> V daňovom priznaní pre fyzické osoby vyplníte časť VYHLÁSENIE o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby podľa § 50 zákona. V daňovom priznaní typu A je to VIII. oddiel na strane 5 a v daňovom priznaní typu B XII. oddiel na strane 12.

--> Ak ste v roku 2020 neodpracovali 40 hod. dobrovoľníckej činnosti, môžete darovať 2%. Vypočítajte 2% z dane, zaokrúhlite na eurocenty nadol a vpíšte do príslušného riadku. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.

--> Ak ste v roku 2020 odpracovali 40 hod. dobrovoľníckej činnosti a máte o tom potvrdenie, môžete darovať až 3%. Vypočítajte 3% z dane, zaokrúhlite na eurocenty nadol a vpíšte do príslušného riadku. Táto suma však musí byť minimálne 3 €. Okrem toho vpíšte krížik do kolonky „spĺňam podmienky na poukázanie 3% z dane“.

--> Vyplňte údaje o prijímateľovi: IČO: 42378541 (IČO je nutné zarovnať SPRAVA), Názov: CPR Trenčín, Právna forma: Občianske združenie, Sídlo: Farská 12, 911 01 Trenčín a Poukázaná suma.

--> Ak súhlasíte so zaslaním vašich údajov prijímateľovi (meno a adresa, údaj o sume sa nezasiela), tak zaškrtnite súhlas so zaslaním údajov.

--> Daňové priznanie je potrebné podpísať, aj v časti pre VYHLÁSENIE o poukázaní podielu zaplatenej dane

--> Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania na Váš daňový úrad (zvyčajne do 31.3.) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov. Daňový úrad po kontrole údajov a splnení všetkých podmienok má zákonnú lehotu 90 dní na to, aby previedol sumy, ktoré ste poukázali, v prospech Vami vybraných prijímateľov. 

--> Ak ste poukázali 3% z dane, povinnou prílohou k Daňovému priznaniu je aj Potvrdenie o odpracovaní minimálne 40 hodín dobrovoľníckej činnosti!!!

 

Postup poukázania pre právnické osoby

Aj v tomto roku sa centrum pre rodinu CPR Trenčín, o. z. uchádza o vašu priazeň a podporu poukázaním 1% alebo 2% z Vašej dane. Štandardne môže právnická osoba poukázať 1% dane. Ak však okrem poukázania dane darujete centru do podania daňového priznania finančný dar vo výške minimálne 0,5% z Vašej dane, potom v daňovom priznaní nám môžete poukázať až 2% z Vašej dane. Na Váš finančný dar vo výške 0,5% z dane Vám vystavíme darovaciu zmluvu.

Právnické osoby (firmy) môžu v roku 2021 darovať 1% alebo 2% svojej dane neziskovým organizáciám zapísaným v Zozname prijímateľov, ktorý vedie a spravuje Komora notárov SR. Firma tak môže sama rozhodnúť, kto jej daň potrebuje a akú činnosť chce podporiť týmto spôsobom, inak o použití tejto časti dane rozhodne štát.

Ak právnická osoba v predchádzajúcom roku až do termínu na podanie daňového priznania a zaplatenie dane v roku 2021 (zvyčajne do 31.3.) DAROVALA finančný dar vo výške minimálne 0,5% z dane na verejnoprospešný účel (aj inej organizácii, nemusí byť iba CPR Trenčín), tak môže poukázať 2% z dane. Inak môže poukázať iba 1% z dane.

Stručný postup:

--> V daňovom priznaní pre právnické osoby vyplníte aj časť VI. na strane 12.

--> Ak ste darovali finančný dar aspoň vo výške 0,5% z dane na verejnoprospešný účel, tak vypočítajte 2% z dane, zaokrúhlite na eurocenty nadol a vpíšte do riadku 3 v časti VI. To je maximálna suma, ktorú môžete poukázať v prospech prijímateľa/prijímateľov. Poukázať môžete aj menej ako 2%, musí však byť splnená podmienka minimálne 8 € na jedného prijímateľa. Okrem toho vpíšte do riadku 2 v časti VI. výšku finančného daru, ktorý musí byť minimálne 0,5% z dane. 

--> Ak ste nedarovali finančný dar aspoň vo výške 0,5% z dane na verejnoprospešný účel, tak vypočítajte 1% z dane, zaokrúhlite na eurocenty nadol a vpíšte do riadku 4 v časti VI. To je maximálna suma, ktorú môžete poukázať v prospech prijímateľa/prijímateľov. Poukázať môžete aj menej ako 1%, musí však byť splnená podmienka minimálne 8 € na jedného prijímateľa. 

--> Vyplňte údaje o prijímateľovi: IČO: 42378541 (IČO je nutné zarovnať SPRAVA), Názov: CPR Trenčín, Právna forma: Občianske združenie, Sídlo: Farská 12, 911 01 Trenčín a Poukázaná suma. 

--> Právnické osoby môžu poukázať daň aj viacerým prijímateľom, uvedeným v Zozname prijímateľov na rok 2021. Pokiaľ ste si vybrali viac prijímateľov, vložte do daňového priznania ďalší list papiera ako prílohu (je uvedená na poslednej strane DP) a uveďte tam analogicky všetky potrebné identifikačné údaje o prijímateľoch a sumu, ktorú chcete v ich prospech poukázať. 

--> V riadku 5 časti VI. uveďte, koľkým prijímateľom podiel zaplatenej dane poukazujete.

--> Ak súhlasíte so zaslaním údajov (obchodné meno alebo názov, sídlo a právna forma) vami určeným prijímateľom, tak zaškrtnite súhlas so zaslaním údajov.

--> Nezabudnite na podpis.

--> Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania na Váš daňový úrad a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov. Daňový úrad po kontrole údajov a splnení všetkých podmienok má zákonnú lehotu 90 dní na to, aby previedol sumy, ktoré ste poukázali, v prospech Vami vybraných prijímateľov.

 

Poznámka: Použitie podielu zaplatenej dane na osobitné účely sa riadi najmä §50 Zákona o dani z príjmov 595/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov.

 

NAŠÍM POSLANÍM JE PODPORA RODINY. CHCEME INŠPIROVAŤ, POMÁHAŤ SKVALITŇOVAŤ VZŤAHY MEDZI ČLENMI RODINY A PODÁVAŤ POMOCNÚ RUKU RODINÁM A OSOBÁM, KTORÉ SA OCITLI V ZLOŽITEJ SITUÁCII.

Ďakujeme Vám za Váš záujem a podporu, ktoré nás posúvajú ďalej.

Chcem podporiť CPR

Prehľad mesiaca

Najnovšie články

Rekonštrukcia oporných múrov: Ďalšia fáza v celkovej revitalizácii priestorov Centra pre rodinu Trenčín

15. marec 2024

V pondelok 11.3.2024 sa začala plánovaná rekonštrukcia oporných múrov u nás v záhrade - v Centre pre rodinu Trenčín.

Vitamínová bomba pre vzťahy - ako sme prežili NTM 2024

20. február 2024

V dňoch od 12. do 18. februára 2024 organizovalo Centrum pre rodinu Trenčín už 10-ty Národný týždeň manželstva (NTM), ktorý nám ponúkol jedinečnú príležitosť propagovať a podporiť manželstvo ako vzácnu hodnotu pre moderného človeka. Tohtoročné motto Národného týždňa manželstva bolo: "Vitamíny pre vitálny vzťah"

Národný týždeň manželstva 2024

31. január 2024

Doplňte si vitamíny pre váš vzťah!

2% pre CPR Trenčín 2024

23. január 2024

Ak chcete prejaviť podporu centru pre rodinu, darujte percentá z vašich daní nášmu občianskemu združeniu CPR Trenčín. Váš záujem a podpora nás posúva ďalej. Ďakujeme.

Dedkov sprievodca digitálnou galaxiou 2024

12. január 2024

Po roku opäť otvárame vzdelávací kurz pre seniorov. Kurz nadväzuje na úspešný projekt Dedkov sprievodca digitálnou galaxiou. Netradičná forma individuálneho zlepšovania počítačovej gramotnosti, kde školiteľmi sú dobrovoľníci - študenti trenčianskych stredných škôl a gymnázií.

Archív článkov

0940 785 275 info@cprtrencin.sk Farská 12, 911 01 Trenčín facebook.com/cprtrencin
© 2015-2024 Centrum pre rodinu Trenčín Všetky práva vyhradené.
Nastavenie cookies | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga