Kurz efektívneho rodičovstva

28. november 2015 galéria
Kurz efektívneho rodičovstva

Od septembra 2016 pripravujeme v Centre pre rodinu Kurz efektívneho rodičovstva. Ide o deväť stretnutí dvoch lektorov s uzatvorenou skupinou rodičov. V rámci stretnutí sa preberajú základné princípy pozitívnej výchovy a ich aplikácie do praktického rodinného života.

Kurz je vedený zážitkovou formou – rodičia sa aktívne podieľajú na programe, dostávajú pracovné listy a námety pre domáce precvičovanie, vďaka ktorým majú možnosť sa k prebranej téme vrátiť i neskôr. Novo nadobudnuté vedomosti rodičia postupne pretvárajú do rodičovských zručností, ktorými môžu ovplyvňovať svoj vzťah k deťom a ich správanie.

Nezanedbateľnou úlohou skupiny je načerpanie nových síl a energie, možnosť si oddýchnuť, aby bol rodič ďalej schopný s chuťou a zodpovednosťou plniť jednu z najnáročnejších životných rolí a profesií zároveň, tj. byť dobrým rodičom svojim deťom s vedomím svojej nedokonalosti.

Prehľad tém

  • Základy efektívneho rodičovstva, budovanie kladného vzťahu rodič - dieťa.
  • Tri výchovné štýly, vplyv pôvodnej rodiny, som jedinečný.
  • Súrodenecké konštelácie.
  • Pochopenie nesprávneho správanie detí.
  • Povzbudzovanie a chvála.
  • Emócie v živote rodičov a ich detí - ústretové načúvanie.
  • Emócie v živote rodičov a ich detí - ja - oznámenie.
  • Rodičovská autorita - trest a čo voliť miesto neho.
  • Rodinné pravidlá, poriadok, záver.

 

Ako vnímajú Kurz efektívneho rodičovstva jeho účastníci?

"Boli to úžasné 2 mesiace stretávania sa v otvorenom spoločenstve manželov, kedy sme mohli spolu s Dáškou zacítiť konkrétne impulzy Pána pre našu rodinu. Z každého jedného stretnutia sme odchádzali obohatení a povzbudení. Viackrát sme sa po stretnutí vzájomne sami seba pýtali, čo vlastne nám ešte chcú lektori - Ivka s Honzom na ďalšej štvorhodinovke povedať. A skutočne po každom  jednom stretnutí sme odchádzali nanovo povzbudení a hlavne namotivovaní zmeniť v našej rodine dlhodobo zaužívané
zvyky a spôsoby prístupu k deťom, ale hlavne k sebe. 

Určite nezabudneme na tento kurz a budeme sa snažiť aplikovať  odporúčané výchovné  prístupy a metódy ako Ja výrok, 3S, efektívne metódy získania dieťaťa k spolupráci alebo ako podporovať dieťa na ceste k samostatnosti. Tešíme sa z hojnej účasti trenčianskych manželov na tomto kurze, ktorá je povzbudením do budúcna, aby sme v krátkej dobe mohli tento kurz ponúknuť aj pre ostatné rodiny v našom meste pod vedením absolventov - budúcich lektorov." 

Gabo a Daška

 

"Od Kurzu efektívneho rodičovstva som očakával príručku na čo mám reagovať a ako. Dostal som ju. A nie len to! Pozrieť sa na problém očami dieťaťa, uvedomiť si, že mnoho vecí je vlastne nedostatok jeho skúseností, že nie je samozrejmé, že musí vedieť to, či ono, že proste "jinak není špatně". Že riešenie, ktoré mi samo ponúka, je často správnym riešením, adekvátnym jeho veku a skúsenostiam. A v neposlednom rade skloniť sa k nemu, počúvať ho, objať, vedieť povedať prepáč, ľúbim ťa... Kurz bol milostivý čas a je našou radostnou povinnosťou aplikovať a rozširovať nadobudnuté skúsenosti. So skončením kurzu sa naše úsilie nekončí, naopak začína sa znova každé nové ráno."

Ľubo a Mária

 

"Kurz efektívneho rodičovstva nám toho dal naozaj veľa a len ťažko sa to dá zhrnúť do pár myšlienok. Vyjadrili by sme to nasledovne "kto to nezažije naživo, môže ľutovať". Naozaj všetkým rodičom zo srdca želáme, aby tento kurz mohli absolvovať tak ako my, lebo ho považujeme za najvýraznejší medzník na našej rodičovskej ceste. Na kurze nás oslovilo veľmi veľa vecí a tak skúsime vybrať zopár z nich, ktoré zostali hlboko vryté.

Kurz prebiehal vo veľmi otvorenej atmosfére a bol naplnený rôznymi interaktívnymi aktivitami, takže sme sa ani chvíľku nenudili, napriek tomu, že každé stretnutie trvalo 4 hodiny. Skôr naopak - nikdy sa nám nechcelo odísť. Hlboko nás oslovila myšlienka dovoliť sami sebe byť nedokonalými rodičmi a rovnakú vec dovoliť aj našim deťomNa prvom stretnutí nás oslovila aj myšlienka "jinak není špatne" a tú si pripomíname veľmi často. Utvrdili sme sa v tom, že vo výchove je dôležitý vzájomný rešpekt a úcta a tiež princípy demokracie  a sociálnej rovnosti medi rodičmi a deťmi.

Na viacerých praktických aktivitách sme si mohli vyskúšať rôzne modelové situácie pri výchove detí, čo nám veľmi pomohlo vidieť veci inak a naučiť sa hlbšie pochopiť spávanie našich detí resp. viac porozumieť ich reakciám a prejavom. Naučili sme sa, že je potrebné počuť viac, čo deti povedia a snažiť sa veci pochopiť v širších súvislostiach. Utvrdili sme sa aj v tom že spoločne strávený čas sa nedá nahradiť ničím iným, a že všetko ostatné je menej dôležité ako vzťah s našimi deťmi.

Lektori nám ozrejmili nástrahy autoritatívnej a permisívnej výchovy a poukázali na prínos demokratickej výchovy, t.j. slobody v rámci stanovených hraníc a pravidiel. Dôležitým poznaním sa pre nás stalo aj to, že máme vedieť jasne pomenovať a vyjadriť vlastné pocity a nielen to, máme to naučiť aj naše deti, lebo vďaka tomu, že dokážeme identifikovať a vyjadriť svoj pocit sme pre najbližších ľudí okolo nás oveľa viac čitateľní a tak im umožníme vytvoriť s nami hlbší a otvorenejší vzťah."

Laco a Zuzka

 

Ako vnímali kurz lektori?

"Pro nás byl čas strávený s vámi velmi příjemný a vaše opravdové nasazení, koncentrace a poctivost v plnění domácích úkolů mluvila o poctivosti, se kterou jste ke svému rodičovství přistupovali. Kvalitní rodičovství je podmíněno kvalitou vztahu rodičů. Kurz efektivního rodičovství nabízí možnost většího sebepoznání i vzájemného poznání ve dvojici. Poznaní výchovných stylů a jejich zákonitostí umožňuje páru rozhodnutí se pro jeden výchovný styl a tím se sjednotit vůči sobě a spolu k dětem. Toto zvyšuje kvalitu rodinné pohody a atmosféry v ní. V přehledném, srozumitelném a jasném systému se všem žije svobodněji a motivovaněji, bez potřeby být drábem a dozorcem nad svými dětmi. Možnost být laskavým, přesto důsledným průvodcem svému dítěti s posílením vzájemné důvěry. Toto přejeme všem rodičům a jejich dětem. Moc se těšíme, že vy, absolventi letošního kurzu zaujmete lektorské místo a umožníte mnoha dalším proměnit své rodičovství na poslání a příležitost na žití v jednotě při rozdílnosti rolí rodičů a dětí.

Honza a Ivka 

 

 


Pozrite si aj fotky k tomuto článku.

Chcem podporiť CPR

Prehľad mesiaca

Najnovšie články

Dedkov sprievodca digitálnou galaxiou 2024: Pohľad na úspešný vzdelávací program

23. apríl 2024

V období od 15. januára do 21. marca 2024 sa uskutočnil kurz "Dedkov sprievodca digitálnou galaxiou 2024", zameraný na vzdelávanie dôchodcov.

Rodinný florbalový turnaj v Trenčíne: Spojenie rodín a športovej vášne

26. marec 2024

Dňa 16. marca 2024 sa Športové centrum M- SPORT na Ostrove v Trenčíne stalo dejiskom výnimočného športového podujatia.

Rekonštrukcia oporných múrov: Ďalšia fáza v celkovej revitalizácii priestorov Centra pre rodinu Trenčín

15. marec 2024

V pondelok 11.3.2024 sa začala plánovaná rekonštrukcia oporných múrov u nás v záhrade - v Centre pre rodinu Trenčín.

Vitamínová bomba pre vzťahy - ako sme prežili NTM 2024

20. február 2024

V dňoch od 12. do 18. februára 2024 organizovalo Centrum pre rodinu Trenčín už 10-ty Národný týždeň manželstva (NTM), ktorý nám ponúkol jedinečnú príležitosť propagovať a podporiť manželstvo ako vzácnu hodnotu pre moderného človeka. Tohtoročné motto Národného týždňa manželstva bolo: "Vitamíny pre vitálny vzťah"

Národný týždeň manželstva 2024

31. január 2024

Doplňte si vitamíny pre váš vzťah!

Archív článkov

0940 785 275 info@cprtrencin.sk Farská 12, 911 01 Trenčín facebook.com/cprtrencin
© 2015-2024 Centrum pre rodinu Trenčín Všetky práva vyhradené.
Nastavenie cookies | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga