Nebojme sa počítať

12. august 2021
Nebojme sa počítať

Niekomu sa čísla a slovo matematika nemusia hneď páčiť. Vzbudzujú rešpekt a veľa otáznikov na čo to našim deťom s Downovým syndrómom bude dobré?

Pani Netty Engels z Holandska ešte keď chodievala na Slovensko, mala vypracovaných možstvo úloh a príkladov ako naučiť naše deti počítať. Ostal po nej odkaz, ktorý sa snažíme napĺňať:

„O deťoch s Downovým syndrómom sa hovorí, že sú milé, hudobne nadané, tvrdohlavé, atď. Tieto výroky pozná snáď každý z nás. Donedávna sa tvrdilo, že nevedia čítať ani počítať. Tento názor je však už zastaralý. Je čoraz väčší počet detí s Downovým syndrómom, ktoré vedia nielen dobre písať, ale i čítať. Naďalej však ešte platí výrok, že nevedia počítať. Keď to budeme všetci stále opakovať a nebudeme s tým nič robiť, nebudú ešte vedieť počítať ani za päťdesiat rokov!“ No a my Vám ponúkame ako „na to“, ako s deťmi a dospelými ľuďmi s Downovým syndrómom pracovať, aké pomôcky používať.

Začiatkom júla 2021 nás oslovili mamičky Zuzka, Gabika, Lucia, Anka, Slávka, Zuzka, Maťka a Adrika. Stretli sme sa 4.8.2021 v Centre pre rodinu v Trenčíne, aby sa oboznámili so svetom a tajomstvom čísel. Preberali sme základy matematiky ako ste ju Vy starší poznali od pani Netty s názvom Krok za krokom. S pomôckami ktoré som musel vyrobiť a pri výuke sa veľmi používajú (Aritmetické pravítko, Metrové pravítko a kocky).

Dôkazom toho, že aj ľudia s Downovým syndrómom sa schopní naučiť sa počítať je fakt, že staršie deti, dospelí ľudia sčítajú, odčítajú bez pomôcok, násobia, delia, „pasujú sa“ so zlomkami, poznajú hodiny, atď. Je obdivuhodné potom pozerať v obchode na človeka s DS, ktorí vie zaplatiť za nákup, vie si overiť , či mu predavačka správne vydala. Aké ďalšie uplatnenie má znalosť matematiky pre ľudí s Downovým syndróm v bežnom živote? Určite pri varení (odváženie, odmeranie správneho množstva surovín), spoznávaní času, cestovaní( o koľko minút odchádza vlak), spoločenských hrách.

Aj my máme niekoľko takýchto šikovných mladých ľudí s Downovým syndrómom medzi nami!

Ďakujeme Centru pre rodinu v Trenčíne a pánovi Mgr. Gabrielovi Chromiakovi za poskytnutie priestorov a príjemné rodinné prostredie.

                                                                                                                  Lezo Róbert
                                                                                         Spoločnosť Downovho syndrómu na Slovensku

 

Chcem podporiť CPR

Prehľad mesiaca

Najnovšie články

Rekonštrukcia oporných múrov: Ďalšia fáza v celkovej revitalizácii priestorov Centra pre rodinu Trenčín

15. marec 2024

V pondelok 11.3.2024 sa začala plánovaná rekonštrukcia oporných múrov u nás v záhrade - v Centre pre rodinu Trenčín.

Vitamínová bomba pre vzťahy - ako sme prežili NTM 2024

20. február 2024

V dňoch od 12. do 18. februára 2024 organizovalo Centrum pre rodinu Trenčín už 10-ty Národný týždeň manželstva (NTM), ktorý nám ponúkol jedinečnú príležitosť propagovať a podporiť manželstvo ako vzácnu hodnotu pre moderného človeka. Tohtoročné motto Národného týždňa manželstva bolo: "Vitamíny pre vitálny vzťah"

Národný týždeň manželstva 2024

31. január 2024

Doplňte si vitamíny pre váš vzťah!

2% pre CPR Trenčín 2024

23. január 2024

Ak chcete prejaviť podporu centru pre rodinu, darujte percentá z vašich daní nášmu občianskemu združeniu CPR Trenčín. Váš záujem a podpora nás posúva ďalej. Ďakujeme.

Dedkov sprievodca digitálnou galaxiou 2024

12. január 2024

Po roku opäť otvárame vzdelávací kurz pre seniorov. Kurz nadväzuje na úspešný projekt Dedkov sprievodca digitálnou galaxiou. Netradičná forma individuálneho zlepšovania počítačovej gramotnosti, kde školiteľmi sú dobrovoľníci - študenti trenčianskych stredných škôl a gymnázií.

Archív článkov

0940 785 275 info@cprtrencin.sk Farská 12, 911 01 Trenčín facebook.com/cprtrencin
© 2015-2024 Centrum pre rodinu Trenčín Všetky práva vyhradené.
Nastavenie cookies | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga