ROZSVIEŤME SLOVENSKO

12. október 2022
ROZSVIEŤME SLOVENSKO

Keď padne vojak, zomrie hokejista, ktosi sa stane obeťou dopravnej nehody - o chvíľu pribudne venček, kríž, množstvo sviečok - či dokonca pomník, aby sa nezabudlo, aby sme si uctili, aby sme vyjadrili, označili miesto... Keď zomrie nenarodené bábätko -  a ako často nie najprirodzenejšou smrťou, väčšinou nepribudne nič...

Zíde z očí...

Tie nenarodené deti okrem snímky ultrazvuku nikto nevidel. Zdá sa, že nemôžu chýbať, lebo tu vlastne ani nikdy neboli- ale možno oni sú práve to, čo nám v tejto spoločnosti chýba najviac -ľudskosť, dar života a vedieť si vážiť jeho cenu.

Zapáliť svieču nenarodeným znamená uctiť si ich pamiatku, no za čo či za koho sa pri nej modliť? Malí anjeli, ktorých Boh Otec s láskou prijal k sebe, našu modlitbu nepotrebujú. Tu je však omnoho viac na mieste prosiť Boha o odpustenie za matky i otcov lekárov, personál, tých, ktorý nútili matku ísť na potrat. Prosiť o silu pre nich zmeniť svoje srdce  a život. Prosiť o pomoc, aby sa v celej našej spoločnosti chránil život a nie ničil, aby sme my sami boli odvážni a statoční stáť na strane nevinných a bezbranných. Zároveň je tu aj toľko chcených, vytúžených, no nakoniec nenarodených detí. Tu sa pri sviečke modlíme za uzdravenie tých, ktorí prežili stratu počatého bábätka a za vieru a radosť z toho, že raz vo večnosti sa stretne so svojimi rodičmi a že ono sa už teraz teší večnému šťastiu a zdraviu.
(Zdroj: Anna Lojeková - www.mojakomunita.sk)

Fórum života organizuje už 20. krát tradičnú Sviečku za nenarodené deti s mottom : Rozsvieťme Slovensko! Aj naše farnosti v Trenčianskom kraji sa tento rok opätovne zapoja vďaka podpore a spolupráci Centra pre rodinu v Trenčíne do tejto kampane. Jej cieľom je pripomenúť si deti, ktoré sa nemohli narodiť.

Už v septembri sa sviečky priviezli z výroby do Centra pre rodinu, kde sa s pomocou študentov Piaristického gymnázia označili samolepkou kampane, balili do krabíc a pripravovali na distribúciu do mnohých farností v našom kraji.

Sviečku si budete mocť zakúpiť pred kostolom alebo v zadnej časti kostola najmä okolo 2. novembra. Cena malej plastovej sviečky je 1 €, a sklenenej voňavej je 5 €. Vďaka ochotným dobrovoľníkom ju zakúpite vo viacerých kostoloch v Trenčíne a okolí. Do kampane sa zapojí : Farský kostol Narodenia Panny Márie, kostol Notre Dame, kaplnka sv. Anny, kostol Sv. Rodiny na Juhu, kostol sv. Kozmu a Damiána v Tr. Biskupiciach, kostol sv. Stanislava v Opatovej, kostole sv. Štefana v Orechovom, kostol sv. Imricha Uhorského v Skalke nad Váhom, gréckokatolícky chrám sv Cyrila a Metoda. Oslovili sme aj MŠ, ZŠ a SOŠ sv. Andreja - Svorada a Benedikta, Piaristické gymnázium J. Braneckého, MŠ bl.Tarzície. Takisto sa pripájajú farnosti v Hornej Súči, Trenčianskej Turnej, Kostolnej  Záriečie a Drietome a mnohé ďaľšie.

Aj tento rok bude možné zapáliť online sviečku na stránke www.sviecka.forumzivota.sk, kde ju môžete umiestniť kdekoľvek na Slovensku či vo svete, stačí zadať adresu na akom mieste chcete, aby horela. Fórum života a jeho projekty je možné podporiť aj zaslaním darcovskej SMS správy s textom SMS SVIECKA na číslo 877.

Zakúpením sviečky podporíte projekty a činnosť Fóra života, a to:

  • konkrétne riešenia ťažkých životných situácií tehotných matiek, dievčat, rodín a jednotlivcov (Zachráňme životy, Centrum konkrétnej pomoci FEMINA Snina a Prešov),
  •   centrá pre rodinu, kde nájdu pomoc ľudia v núdzi (Sieť pomoci),
  • informačné kampane, ktoré scitlivujú spoločnosť v témach ochrany počatého života (25. marec – Deň počatého dieťaťa, Sviečka za nenarodené deti),
  • vydavateľskú činnosť a vzdelávanie detí, mládeže aj dospelých (návštevy škôl, prednášky, konferencie a publikácie).

Vopred ďakujeme všetkým dobrovoľníkom, podporovateľom a darcom, ktorým spolu s nami záleží na dôstojnom živote pre všetkých.

Mgr. Katarína Feniková
Koordinátor FŽ v Trenčianskom kraji

 

Chcem podporiť CPR

Prehľad mesiaca

Najnovšie články

Rodinný florbalový turnaj v Trenčíne: Spojenie rodín a športovej vášne

26. marec 2024

Dňa 16. marca 2024 sa Športové centrum M- SPORT na Ostrove v Trenčíne stalo dejiskom výnimočného športového podujatia.

Rekonštrukcia oporných múrov: Ďalšia fáza v celkovej revitalizácii priestorov Centra pre rodinu Trenčín

15. marec 2024

V pondelok 11.3.2024 sa začala plánovaná rekonštrukcia oporných múrov u nás v záhrade - v Centre pre rodinu Trenčín.

Vitamínová bomba pre vzťahy - ako sme prežili NTM 2024

20. február 2024

V dňoch od 12. do 18. februára 2024 organizovalo Centrum pre rodinu Trenčín už 10-ty Národný týždeň manželstva (NTM), ktorý nám ponúkol jedinečnú príležitosť propagovať a podporiť manželstvo ako vzácnu hodnotu pre moderného človeka. Tohtoročné motto Národného týždňa manželstva bolo: "Vitamíny pre vitálny vzťah"

Národný týždeň manželstva 2024

31. január 2024

Doplňte si vitamíny pre váš vzťah!

2% pre CPR Trenčín 2024

23. január 2024

Ak chcete prejaviť podporu centru pre rodinu, darujte percentá z vašich daní nášmu občianskemu združeniu CPR Trenčín. Váš záujem a podpora nás posúva ďalej. Ďakujeme.

Archív článkov

0940 785 275 info@cprtrencin.sk Farská 12, 911 01 Trenčín facebook.com/cprtrencin
© 2015-2024 Centrum pre rodinu Trenčín Všetky práva vyhradené.
Nastavenie cookies | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga