Slávnostné posvätenie Sochy Rodiny

26. apríl 2022
Slávnostné posvätenie Sochy Rodiny

Rok 2021 bol pre Centrum pre rodinu Trenčín výnimočný, oslávili sme 6. výročie vzniku nášho občianskeho združenia. Za posledný rok sa udialo mnohé. Postupnými malými krokmi sa posúvame vpred - smerom k rekonštrukcii nášho priestoru a priľahlej záhrady. 

Jedným z týchto malých krokov bolo aj vďaka Nadácií Slovenskej sporiteľne, naších sponzorov a dobrovoľníkov, upravenie časti svahu a osadenie umeleckého diela - Sochy Rodiny od Mgr. art. Dominka Mončeka.

Tento výrazný prvok sa stal jednou z dominánt našej záhrady a zároveň vystihuje najpodstatnejšiu myšlienku, ktorá prúdi v žilách centra; že nám záleží na každej rodine bez rozdielu. Socha Rodiny je dielom, ktorým chceme zdôrazniť, že naším vzorom je dokonalosť Svätej rodiny. 

Sme radi, že práve v nedeľu Božieho milosrdenstva, prišiel Sochu Rodiny posvätiť otec Peter Beňo. Tejto slávnosti sa zúčastnili kňazi i naši priatelia a dobrovoľníci. Atmosféru posviacky umocnil drobný jarný dážď a padajúce biele lupienky čerešní. Po slávnostnom akte nasledovalo malé občerstvenie a rozhovory v priestoroch centra, v ktorých boli premietané fotografie z príprav a úprav svahu. 

Veríme, že posviacka sochy bol len začiatkom novej etapy, ktorá bude zavŕšená obnovou a rozšírením spoločných priestorov nášho-vášho centra. 

SOCHA RODINY
Znázorňuje tri postavy - muža, ženu a dieťa, sediace na lavičke. Táto kompozícia by mala navodiť dojem pokoja až kráľovskej majestátnosti a vznešenosti.

Postava otca ako strážcu rodiny, ktorá bdie aj ponad strechy mesta, je v sediacej polohe a tvorí určitú záštitu malému dieťaťu.

Figúra matky pridržiava dieťa a kontroluje jeho prvé kroky. Obaja sú vzájomne prepojení rukami, vytvárajú určitý reťazec a spoločnú kontinuitu. 

Gesto malého chlapca a jeho prvý krok naznačuje čiastočnú bezbrannosť až odovzdanosť. Hoci celé súsošie ostáva v danom okamihu v statickom pokoji, malo by mať v sebe život, vitalitu, vyžarovať cit pre organický tvar, istý pátos a vrelosť. 

Z praktických dôvodov je zvolený materiál ohýbané železo štvorcového charakteru, následne zvárané a brúsené. Hoci sa zdá, že surový materiál je na dojem ťažkopádny, predsa bola snaha odľahčiť figúry množstvom perforácií a niesť známku ľahkosti, priedušnosti a vznášania sa. 

Keďže je socha trojrozmerná, pozýva diváka prejsť sa okolo a nájsť rôzne uhly pohľadu, kontakt medzi pozerajúcim a sochou a tiež komunikáciu sochy s okolím.

Chcem podporiť CPR

Prehľad mesiaca

Najnovšie články

Dedkov sprievodca digitálnou galaxiou 2024: Pohľad na úspešný vzdelávací program

23. apríl 2024

V období od 15. januára do 21. marca 2024 sa uskutočnil kurz "Dedkov sprievodca digitálnou galaxiou 2024", zameraný na vzdelávanie dôchodcov.

Rodinný florbalový turnaj v Trenčíne: Spojenie rodín a športovej vášne

26. marec 2024

Dňa 16. marca 2024 sa Športové centrum M- SPORT na Ostrove v Trenčíne stalo dejiskom výnimočného športového podujatia.

Rekonštrukcia oporných múrov: Ďalšia fáza v celkovej revitalizácii priestorov Centra pre rodinu Trenčín

15. marec 2024

V pondelok 11.3.2024 sa začala plánovaná rekonštrukcia oporných múrov u nás v záhrade - v Centre pre rodinu Trenčín.

Vitamínová bomba pre vzťahy - ako sme prežili NTM 2024

20. február 2024

V dňoch od 12. do 18. februára 2024 organizovalo Centrum pre rodinu Trenčín už 10-ty Národný týždeň manželstva (NTM), ktorý nám ponúkol jedinečnú príležitosť propagovať a podporiť manželstvo ako vzácnu hodnotu pre moderného človeka. Tohtoročné motto Národného týždňa manželstva bolo: "Vitamíny pre vitálny vzťah"

Národný týždeň manželstva 2024

31. január 2024

Doplňte si vitamíny pre váš vzťah!

Archív článkov

0940 785 275 info@cprtrencin.sk Farská 12, 911 01 Trenčín facebook.com/cprtrencin
© 2015-2024 Centrum pre rodinu Trenčín Všetky práva vyhradené.
Nastavenie cookies | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga