TSK nás podporil v rámci programu Zelené oči

1. august 2018

Centrum pre rodinu Trenčín skrýva za svojou bránou históriou dýchajúcu záhradu, z dvoch strán obrúbenú starobylými mestskými hradbami. Renováciu a revitalizáciu záhrady podporil Trenčiansky samosprávny kraj v rámci grantového environmentálneho programu Zelené oči v projekte s názvom Renovácia záhrady Centra pre rodinu Trenčín.

Záhrada pozostáva z malej rovinky nepravidelného terasovania pod veľmi strmým neprístupným svahom, ktorý končí pod hradbami. Svah je čiastočne porastený starými drevinami, vyžaduje spevnenie múrikmi a ďalšími vhodnými drevinami.  Údržba svahu je veľmi problematická a túto časť záhrady nemôže centrum momentálne využívať.

Vrámci grantu Zelené oči plánujeme pôvodnú záhradu v svahovitej časti zmladiť, prerezať a vyčistiť od náletových drevín a kameňov. Následne bude prebiehať  výsadba drevín a krovín na spevnenie svahu koreňovým systémom, prípadne aj vyrezanie problémových stromov, aby nedochádzalo k posunu svahu. V rovinatej časti záhrady plánujeme zjednotiť plochu zarovnaním prvej terasy a vybudovaním chodníkov z rovnakej dlažby. Osadením drevených dosiek na kamenné múriky druhej terasy vytvoríme lavičky. Rovinatú časť záhrady ďalej zrevitalizujeme výsadbou nových bylín a dosiatím trávy. Okrem toho plánujeme na vhodné miesto osadiť nádobu na zber dažďovej vody, ktorá bude využitá na polievanie záhrady a vytvoriť kompostovisko na spracovanie záhradného odpadu (pokosená tráva, lístie) a bioodpadu z prevádzky CPR. Pretože program Zelené oči je zameraný aj na podporu enviromentálneho povedomia a vzdelávania, súčasťou projektu bude aj organizácia prednášky na tému Prírodné záhrady.

S prvými prácami v záhrade sme už začali. S pomocou našich dobrovoľníkov a s podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja bude obnova záhrady dokončená v novembri 2018.

  

    

                       CPR Trenčín  
Chcem podporiť CPR

Prehľad mesiaca

Najnovšie články

Rodinný florbalový turnaj v Trenčíne: Spojenie rodín a športovej vášne

26. marec 2024

Dňa 16. marca 2024 sa Športové centrum M- SPORT na Ostrove v Trenčíne stalo dejiskom výnimočného športového podujatia.

Rekonštrukcia oporných múrov: Ďalšia fáza v celkovej revitalizácii priestorov Centra pre rodinu Trenčín

15. marec 2024

V pondelok 11.3.2024 sa začala plánovaná rekonštrukcia oporných múrov u nás v záhrade - v Centre pre rodinu Trenčín.

Vitamínová bomba pre vzťahy - ako sme prežili NTM 2024

20. február 2024

V dňoch od 12. do 18. februára 2024 organizovalo Centrum pre rodinu Trenčín už 10-ty Národný týždeň manželstva (NTM), ktorý nám ponúkol jedinečnú príležitosť propagovať a podporiť manželstvo ako vzácnu hodnotu pre moderného človeka. Tohtoročné motto Národného týždňa manželstva bolo: "Vitamíny pre vitálny vzťah"

Národný týždeň manželstva 2024

31. január 2024

Doplňte si vitamíny pre váš vzťah!

2% pre CPR Trenčín 2024

23. január 2024

Ak chcete prejaviť podporu centru pre rodinu, darujte percentá z vašich daní nášmu občianskemu združeniu CPR Trenčín. Váš záujem a podpora nás posúva ďalej. Ďakujeme.

Archív článkov

0940 785 275 info@cprtrencin.sk Farská 12, 911 01 Trenčín facebook.com/cprtrencin
© 2015-2024 Centrum pre rodinu Trenčín Všetky práva vyhradené.
Nastavenie cookies | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga