2% pre CPR Trenčín 2023

29. január 2023
2% pre CPR Trenčín 2023

Ak chcete prejaviť podporu centru pre rodinu, darujte percentá z vašich daní nášmu občianskemu združeniu CPR Trenčín. Váš záujem a podpora nás posúva ďalej. Ďakujeme.

 

Informácia a stručný postup a tlačivo pre zamestnancov
Postup poukázania pre fyzické osoby
Postup poukázania pre právnické osoby

 

Informácia a stručný postup a tlačivo pre zamestnancov

--> do 15.02.2023 informujte vášho zamestnávateľa, že chcete darovať 2%, zamestnávateľ vám na základe žiadosti vystaví potvrdenie o zaplatení dane
--> z potvrdenia o zaplatení dane si vypočítajte sumu 2% na darovanie, výsledná suma na riadku 13 sa zaokrúhľuje matematicky na dve destinné miesta
--> ak ste v roku 2022 odpracovali 40 hod. dobrovoľníckej činnosti a máte o tom potrvrdenie, môžete darovať až 3%
--> stiahnite si tlačivo na vytlačenie, ktoré môžete vyplniť rukou, alebo tlačivo editovateľné na počítači
--> tlačivo môžete vyplniť v počítači a potom vytlačiť, alebo vytlačiť a vyplniť ručne

--> vyplnené tlačivo podpíšte

Tlačivo vyhlásenia, potvrdenie o zaplatení dane a v prípade darovania 3% aj potvrdenie o dobrovoľníckej činnosti musíte odovzdať osobne alebo odoslať na svoj Daňový úrad do 30.04.2023.

 

Postup poukázania pre fyzické osoby

Fyzická osoba, ktorá podáva daňové priznanie, môže v daňovom priznaní určiť, komu poukáže 2% alebo 3% z podielu ním zaplatenej dane. Budeme radi, ak podporíte práve centrum pre rodinu CPR Trenčín, o.z.

Stručný postup:

--> V daňovom priznaní pre fyzické osoby vyplníte časť VYHLÁSENIE o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby podľa § 50 zákona. V daňovom priznaní typu A je to VIII. oddiel na strane 5 a v daňovom priznaní typu B XII. oddiel na strane 12.

--> Ak ste v roku 2022 neodpracovali 40 hod. dobrovoľníckej činnosti, môžete darovať 2%. Vypočítajte 2% z dane, zaokrúhlite na eurocenty nadol a vpíšte do príslušného riadku. Táto suma však musí byť minimálne 3 €.

--> Ak ste v roku 2022 odpracovali 40 hod. dobrovoľníckej činnosti a máte o tom potvrdenie, môžete darovať až 3%. Vypočítajte 3% z dane, zaokrúhlite na eurocenty nadol a vpíšte do príslušného riadku. Táto suma však musí byť minimálne 3 €. Okrem toho vpíšte krížik do kolonky „spĺňam podmienky na poukázanie 3% z dane“.

--> Vyplňte údaje o prijímateľovi: IČO: 42378541 (IČO je nutné zarovnať SPRAVA), Názov: CPR Trenčín a Poukázaná suma.

--> Ak súhlasíte so zaslaním vašich údajov prijímateľovi (meno a adresa, údaj o sume sa nezasiela), tak zaškrtnite súhlas so zaslaním údajov.

--> Daňové priznanie je potrebné podpísať, aj v časti pre VYHLÁSENIE o poukázaní podielu zaplatenej dane

--> Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania na Váš daňový úrad (zvyčajne do 31.3.) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov. Daňový úrad po kontrole údajov a splnení všetkých podmienok má zákonnú lehotu 90 dní na to, aby previedol sumy, ktoré ste poukázali, v prospech Vami vybraných prijímateľov. 

--> Ak ste poukázali 3% z dane, povinnou prílohou k Daňovému priznaniu je aj Potvrdenie o odpracovaní minimálne 40 hodín dobrovoľníckej činnosti!!!

 

Postup poukázania pre právnické osoby

Aj v tomto roku sa centrum pre rodinu CPR Trenčín, o. z. uchádza o vašu priazeň a podporu poukázaním 1% alebo 2% z Vašej dane. Štandardne môže právnická osoba poukázať 1% dane. Ak však okrem poukázania dane darujete centru do podania daňového priznania finančný dar vo výške minimálne 0,5% z Vašej dane, potom v daňovom priznaní nám môžete poukázať až 2% z Vašej dane. Na Váš finančný dar vo výške 0,5% z dane Vám vystavíme darovaciu zmluvu.

Právnické osoby (firmy) môžu v roku 2023 darovať 1% alebo 2% svojej dane neziskovým organizáciám zapísaným v Zozname prijímateľov, ktorý vedie a spravuje Komora notárov SR. Firma tak môže sama rozhodnúť, kto jej daň potrebuje a akú činnosť chce podporiť týmto spôsobom, inak o použití tejto časti dane rozhodne štát.

Ak právnická osoba v predchádzajúcom roku až do termínu na podanie daňového priznania a zaplatenie dane v roku 2023 (zvyčajne do 31.3.) DAROVALA finančný dar vo výške minimálne 0,5% z dane na verejnoprospešný účel (aj inej organizácii, nemusí byť iba CPR Trenčín), tak môže poukázať 2% z dane. Inak môže poukázať iba 1% z dane.

Stručný postup:

--> V daňovom priznaní pre právnické osoby vyplníte aj časť VI. na strane 12.

--> Ak ste darovali finančný dar aspoň vo výške 0,5% z dane na verejnoprospešný účel, tak vypočítajte 2% z dane, zaokrúhlite na eurocenty nadol a vpíšte do riadku 3 v časti VI. To je maximálna suma, ktorú môžete poukázať v prospech prijímateľa/prijímateľov. Poukázať môžete aj menej ako 2%, musí však byť splnená podmienka minimálne 8 € na jedného prijímateľa. Okrem toho vpíšte do riadku 2 v časti VI. výšku finančného daru, ktorý musí byť minimálne 0,5% z dane. 

--> Ak ste nedarovali finančný dar aspoň vo výške 0,5% z dane na verejnoprospešný účel, tak vypočítajte 1% z dane, zaokrúhlite na eurocenty nadol a vpíšte do riadku 4 v časti VI. To je maximálna suma, ktorú môžete poukázať v prospech prijímateľa/prijímateľov. Poukázať môžete aj menej ako 1%, musí však byť splnená podmienka minimálne 8 € na jedného prijímateľa. 

--> Vyplňte údaje o prijímateľovi: IČO: 42378541 (IČO je nutné zarovnať SPRAVA), Názov: CPR Trenčín, Právna forma: Občianske združenie a Poukázaná suma. 

--> Právnické osoby môžu poukázať daň aj viacerým prijímateľom, uvedeným v Zozname prijímateľov na rok 2023. Pokiaľ ste si vybrali viac prijímateľov, vložte do daňového priznania ďalší list papiera ako prílohu (je uvedená na poslednej strane DP) a uveďte tam analogicky všetky potrebné identifikačné údaje o prijímateľoch a sumu, ktorú chcete v ich prospech poukázať. 

--> V riadku 5 časti VI. uveďte, koľkým prijímateľom podiel zaplatenej dane poukazujete.

--> Ak súhlasíte so zaslaním údajov (obchodné meno alebo názov, sídlo a právna forma) vami určeným prijímateľom, tak zaškrtnite súhlas so zaslaním údajov.

--> Nezabudnite na podpis.

--> Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania na Váš daňový úrad a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov. Daňový úrad po kontrole údajov a splnení všetkých podmienok má zákonnú lehotu 90 dní na to, aby previedol sumy, ktoré ste poukázali, v prospech Vami vybraných prijímateľov.

 

Poznámka: Použitie podielu zaplatenej dane na osobitné účely sa riadi najmä §50 Zákona o dani z príjmov 595/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov.

 

NAŠÍM POSLANÍM JE PODPORA RODINY. CHCEME INŠPIROVAŤ, POMÁHAŤ SKVALITŇOVAŤ VZŤAHY MEDZI ČLENMI RODINY A PODÁVAŤ POMOCNÚ RUKU RODINÁM A OSOBÁM, KTORÉ SA OCITLI V ZLOŽITEJ SITUÁCII.

Ďakujeme Vám za Váš záujem a podporu, ktoré nás posúvajú ďalej.

Chcem podporiť CPR

Prehľad mesiaca

Najnovšie články

Rodinný florbalový turnaj v Trenčíne: Spojenie rodín a športovej vášne

26. marec 2024

Dňa 16. marca 2024 sa Športové centrum M- SPORT na Ostrove v Trenčíne stalo dejiskom výnimočného športového podujatia.

Rekonštrukcia oporných múrov: Ďalšia fáza v celkovej revitalizácii priestorov Centra pre rodinu Trenčín

15. marec 2024

V pondelok 11.3.2024 sa začala plánovaná rekonštrukcia oporných múrov u nás v záhrade - v Centre pre rodinu Trenčín.

Vitamínová bomba pre vzťahy - ako sme prežili NTM 2024

20. február 2024

V dňoch od 12. do 18. februára 2024 organizovalo Centrum pre rodinu Trenčín už 10-ty Národný týždeň manželstva (NTM), ktorý nám ponúkol jedinečnú príležitosť propagovať a podporiť manželstvo ako vzácnu hodnotu pre moderného človeka. Tohtoročné motto Národného týždňa manželstva bolo: "Vitamíny pre vitálny vzťah"

Národný týždeň manželstva 2024

31. január 2024

Doplňte si vitamíny pre váš vzťah!

2% pre CPR Trenčín 2024

23. január 2024

Ak chcete prejaviť podporu centru pre rodinu, darujte percentá z vašich daní nášmu občianskemu združeniu CPR Trenčín. Váš záujem a podpora nás posúva ďalej. Ďakujeme.

Archív článkov

0940 785 275 info@cprtrencin.sk Farská 12, 911 01 Trenčín facebook.com/cprtrencin
© 2015-2024 Centrum pre rodinu Trenčín Všetky práva vyhradené.
Nastavenie cookies | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga