Amoris pre manželov

23. október 2023 galéria udalosť

Druhý októbrový víkend sme sa spoločne s neziskovou organizáciou Familiae Locum - Rodinkovo v Centre pre rodinu Trenčín spolupodielali na organizácii programu pre manželov s názvom Amoris pre manželov.

Zúčastnilo sa ho 14 manželských párov túžiacich lepšie pochopiť a poznať svojho manželského partnera, ale aj posilniť dôveru v manželskom vzťahu a samozrejme vzájomnú komunikáciu. Prednášky viedol skúsený manželský poradca a mediátor z Centra pre rodinu Ostrava - Ján Zajíček. Dve témy - Prekážky trvalého vzťahu a Štyri kroky k jeho náprave dali podnety manželom na vzájomnú diskusiu. Súčasťou akcie bol aj program pre deti. Niektoré reakcie účastníkov uvádzame:

Do programu Amoris sme nevstupovali s prílišnými očakávaniami, ale verili sme, že bude prínosom pre náš vzťah a pomôže nám napredovať. Každopádne možnosť tento čas stráviť spolu navzájom znel veľmi lákavo. Zárukou boli aj zúčastnené strany za organizátorov p. Zajíček z Centra pro rodinu Ostrava, Rodinkovo, CPR Trencin. Realita však predčila naše očakávania.

Program bol zaujímavý a veľmi podnetný. P. Zajíček najskôr v prednáške odprezentoval témy, následne manželia osamote navzájom diskutovali predpísané otázky a potom bola diskusia - otázky zúčastnených zodpovedal p. Zajíček. Prednášajúci presvedčil účastníkov o svojej profesionalite, skúsenostiach a jeho priklady a vysvetlenia boli zrozumiteľné, a tak jasne rozpoznateľné i z našich vzťahov. Dozvedeli sme sa, ako sa dajú riešiť konflikty a z čoho pramenia, aké je dôležité spolu navzájom komunikovať, odpustiť si. Že zmeniť musíme najskôr seba a svoj postoj a ako spoločne nastaviť prevenciu pred budúcimi konfliktami. Záujem účastníkov potvrdilo množstvo zozbieraných otázok na besedu a ohlasy.

Výber priestorov v Trenčíne bol dobrou voľbou, pastoračná miestnosť Grécko-katolíckeho chrámu dokázala poňať všetkých záujemcov a priestory chrámu poskytli možnosť dvojiciam nájsť si miesto osamote a dôverne sa porozprávať o pridelených otázkach a témach. Usporiadatelia nezabudli nielen na občerstvenie, ale ani na animátorský program pre deti, o ktorý sa postarali dobrovoľníci, takže manželia mohli tráviť spoločný čas bez vyrušovania deťmi. Obe víkendové popoludnia boli dobre stráveným časom a uplynuli veľmi rýchlo. Veríme, že sme si z programu odniesli mnoho podnetov a nápadov, ktoré nám pomôžu do budúcna nielen v našom vzťahu, ale aj v ostatných. Službu, ktorú takouto akciou slúži Rodinkovo pre nás všetkých, si veľmi ceníme a ďakujeme za ňu.

Kotrhovci, Trenčín

 

Bol to pre nás príjemne strávený čas, mali sme opäť možnosť si pripomenúť dôležité princípy komunikácie, s ktorými sme sa stretli už pri Kurze efektívneho rodičovstva (KER), ktorý sme absolvovali s tým istým lektorom a jeho manželkou. Veľmi dobre nám padlo porozprávať sa vo dvojici s partnerom. Trošku nám chýbal priestor pre zoznámenie sa s účastníkmi alebo pre krátke zdieľanie v menšej skupinke.

Paškovci Trenčín

 

Čo nám dal a čo nám vzal program Amoris? Dal nám priestor pre vzájomné počúvanie a spoločný čas. Opätovne sme si uvedomili vďačnosť za spoločenstvo rodín, ktoré poznáme. Dostalo sa nám zrozumiteľného vysvetlenia, prečo to, čo bolo normálne pre naše "JA" pred manželstvom, je možné skĺbiť v spoločnom "MY" v rodine a v manželstve. A čo nám program zobral? Odhodlanie meniť správanie svojho partnera - jediný koho môžem zmeniť som ja. Neistotu, či sa nahromadená kopa hnoja dá odstrániť, aj keď už riadne smrdí. Časté presvedčenie, že môj názor je ten pravý (však chcem pre všetkých to najlepšie).

Mičudovci, Trenčín


Pozrite si aj udalosť v kalendári a fotky k tomuto článku.

Chcem podporiť CPR

Prehľad mesiaca

Najnovšie články

Program AMORIS pre manželov: Odpustenie ako cesta k jednote

24. október 2024

Počas uplynulého víkendu (19.10. - 20.10.2024) sa na Slovensku už po štvrtýkrát uskutočnil Program AMORIS, tentokrát na tému „Odpustenie: cesta od zranenia k jednote“. Tento rok prebehol program v 27 mestách naprieč Slovenskom, vrátane Trenčína, kde sa do neho zapojilo 16 manželských párov z rôznych farností Trenčianskeho regiónu.

Výlet na Lopeník 2024

21. október 2024

V nedeľu 13.10.2024 sa nám veľmi nechcelo vyjsť spod teplého paplóna do chladného jesenného rána, ale premohli sme sa a tesne pri vstupe do Novej Bošáce sme sa zaradili do kolóny ďalších áut, ktorých pasažieri tiež smerovali na svätú omšu do kostola sv. Cyrila a Metoda.

Deň dobrovoľníkov 2024 - Neplatení hrdinovia

1. október 2024

Dňa 27.9.2024 sa v Malej farskej záhrade v Trenčíne konalo stretnutie dobrovoľníkov a všetkých, čo sa akýmkoľvek spôsobom angažujú v Centre pre rodinu.

Detský tábor august 2024

3. september 2024

Po roku sme sa opäť stretli v CPRku na každoročnom letnom tábore na konci augusta. Posilnená zostava animátorov celý týžďeň naplnila hrami, prechádzkami v parku, na Brezine alebo v Zátoke pokoja a iným zaujímavým programom. Deti si zahrali známe hry ako Mestečko Palermo alebo Živé pexeso, ale skúsili aj lukostreľbu či stavanie prístreškov.

Prípravy pre budúcich manželov v Trenčíne: Ako sa dávny sen postupne zmenil na realitu

15. august 2024

Pripraviť budúcich kresťanských manželov na nie vždy slnkom zaliatu spoločnú cestu životom, je veľmi zodpovedná úloha. Je preto veľkým zadosťučinením, že sa na takejto príprave podieľajú aj manželské páry, ktoré snúbencom pootvoria dvere do ich vlastných osobných vzťahov a stavajú pri tom najmä na úprimnosť a otvorenosť.

Archív článkov

0940 785 275 info@cprtrencin.sk Farská 12, 911 01 Trenčín facebook.com/cprtrencin
© 2015-2024 Centrum pre rodinu Trenčín Všetky práva vyhradené.
Nastavenie cookies | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga