Nie je turistika ako turistika (Lopeník 2019)

21. november 2019 udalosť
Nie je turistika ako turistika (Lopeník 2019)

Sedemnásty november sme oslávili výletom na Lopeník. Nebol len takou klasickou turistikou. Chcete vedieť, prečo by ste nabudúci rok mali ísť s nami?

Naše putovanie sme začali spomienkou na Janka Vojteka na miestnom cintoríne v Novej Bošáci. Krátku modlitbu sme venovali nielen jemu, ale aj jeho zomrelej manželáckej kamarátke Veronike Plevovej, s ktorou sa krátko pred naším výletom zišli v nebi.

Vďaka nášmu južanskému kaplánovi Jankovi Kolárikovi sme mohli pokračovať exkluzívnou svätou omšou špeciálne pre nás, výletníkov, v miestnom kostole v Novej Bošáci. Niektorí z našich kamarátov boli takí zlatí, že prišli na túto omšu, hoci nemohli pokračovať ďalej na turistiku. Radi sme vás videli, priatelia a ďakujeme, že ste prišli aspoň nakrátko. Aj vďaka vám sa nás na tejto akcii zišlo približne štyridsať.

A tí z nás, ktorí si mohli dopriať aj luxus turistiky, sme naskákali pri kostole do áut a odviezli sa na Grúň - špecifickú, osobitú osadu a kopec zároveň. Grúň by si zasluhoval špeciálny výlet spojený so spoznávaním miestnych zvláštností, no nedá sa všetko stihnúť a navyše v tomto prípade ide skôr o zážitkovú turistiku pre silnejšie povahy.

Preto sme zamierili priamo na parkovisko hore na Grúni, ktoré sme do posledného centimetra trávy obsadili autami a povyskakovali s batohmi, pripravení zdolať Lopeník s jeho 911,3 metrami nad morom. Všetko, čo malo nohy, kráčalo smerom k rozhľadni, ktorá bola symbolickým cieľom nášho výletu. Dve osoby sa pre nízky vek, vzrast a vysoký osobnostný potenciál niesli v nosičoch na chrbtoch svojich otcov.

Ako však vieme, aj cesta je cieľom. Keďže samotný výstup bol nenáročný a netrval dlho, mali sme lepšiu možnosť spoznať sa navzájom. Na Lopeníku nás riadne ofúkol svieži vietor, ale inak počasie naši dvaja orodovníci - Janko Vojtek aj Veronika Plevová - vybavili u nášho Pána veľmi spoľahlivo. Mali sme možnosť cítiť sa ako Izraeliti pri prechode cez Červené more. Nám sa mračná roztrhli práve v deň nášho výletu, hoci deň predtým aj potom pršalo.

Našou zasľúbenou zemou sa po zostupe z Lopeníka stal rodný dom mojej mamy Aničky Vojtkovej, ľudovo naša chalupa. Vďaka Aničkinej obetavosti nás privítala vôňa šíriaca sa z dvadsaťlitrového hrnca vynikajúcej kapustnice. Tá sa miešala s vábením originálnych moravských buchiet, ktoré napriek úctyhodnému počtu zmizli ako šibnutím čarovného prútika.

No nikto nezostal hladný ani smädný. Dokonca aj nejaké tekuté slivky sa našli od mojej svokry, dvojnásobnej víťazky Slivkového festivalu (a to už je čo povedať, priatelia). Takže ako by to zhrnul aj môj otec Janko Vojtek: malo to úroveň.

A čo z toho vyplýva? Že vám všetkým ďakujeme za príjemné chvíle. Vážime si, že s nami spomínate aj na nášho tata Janka Vojteka, ktorý sa na nás celý čas s úsmevom díval. A to hlavné: radi sa s Vami stretneme aj o rok. Mama Anička prisľúbila kapustnicu a buchty upečieme tiež. A poznáte to: všetci ste pozvaní.

Katarína Kosová s rodinou


Pozrite si aj udalosť v kalendári k tomuto článku.

Chcem podporiť CPR

Prehľad mesiaca

Najnovšie články

Dedkov sprievodca digitálnou galaxiou 2024: Pohľad na úspešný vzdelávací program

23. apríl 2024

V období od 15. januára do 21. marca 2024 sa uskutočnil kurz "Dedkov sprievodca digitálnou galaxiou 2024", zameraný na vzdelávanie dôchodcov.

Rodinný florbalový turnaj v Trenčíne: Spojenie rodín a športovej vášne

26. marec 2024

Dňa 16. marca 2024 sa Športové centrum M- SPORT na Ostrove v Trenčíne stalo dejiskom výnimočného športového podujatia.

Rekonštrukcia oporných múrov: Ďalšia fáza v celkovej revitalizácii priestorov Centra pre rodinu Trenčín

15. marec 2024

V pondelok 11.3.2024 sa začala plánovaná rekonštrukcia oporných múrov u nás v záhrade - v Centre pre rodinu Trenčín.

Vitamínová bomba pre vzťahy - ako sme prežili NTM 2024

20. február 2024

V dňoch od 12. do 18. februára 2024 organizovalo Centrum pre rodinu Trenčín už 10-ty Národný týždeň manželstva (NTM), ktorý nám ponúkol jedinečnú príležitosť propagovať a podporiť manželstvo ako vzácnu hodnotu pre moderného človeka. Tohtoročné motto Národného týždňa manželstva bolo: "Vitamíny pre vitálny vzťah"

Národný týždeň manželstva 2024

31. január 2024

Doplňte si vitamíny pre váš vzťah!

Archív článkov

0940 785 275 info@cprtrencin.sk Farská 12, 911 01 Trenčín facebook.com/cprtrencin
© 2015-2024 Centrum pre rodinu Trenčín Všetky práva vyhradené.
Nastavenie cookies | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga