Ovocie kresťanského koučingu pre klientov

7. január 2019

Prinášame vám článok PaedDr. Evy Královej, Ph.D. Veríme, že prispeje k poodhaleniu tajomstva, ktorým kresťanský koučing pre mnohých z nás stále je.

Kresťanský koučing

Zakladateľ kresťanského koučingu, Christopher McCluskey (G. R. Collins, 2009) verí, že kresťanský koučing je: „(...) spôsob, ako pomôcť ľuďom nájsť Božiu víziu pre ich život a naučiť sa podľa nej žiť“. Boh je ústredný bod v živote kresťanov, preto túto skutočnosť kresťanský kouč rešpektuje. (Marián Kubeš, 2016) verí, že nasledovanie Krista je najdôležitejšou hodnotou, z ktorej vychádza kresťanský koučing. Preto úlohou kresťanského kouča je pomôcť klientovi vydať sa na cestu Božej vízie alebo po nej lepšie kráčať.

Kim Averyová definuje kľúčový postoj kresťanských koučov takto: „Moja budúcnosť je Boží plán pre môj život. Nie je to plán, ktorý si sformulujem a rozvíjam výlučne ja, ale plán, ktorý objavujem cez celý rad užitočných cvičení a procesov“. Kresťanský kouč teda nedáva klientom odpovede. Je na každom z nás, ako v spolupráci s Božím plánom, zavádzame dobro do svojho života. Prieskumom som zhrnula čo tento postoj kouča priniesol 15 klientom počas kresťanského koučovacieho rozhovoru.   

Počas koučovacieho rozhovoru sa kouč pozorným načúvaním a kladením silných otázok v pravý čas snaží vytvárať atmosféru:

- dôvery (rešpektuje etické štandardy Medzinárodnej federácie koučov – ICF a Medzinárodnej siete kresťanských koučov – CCNI),
- úcty
- a hlbokého záujmu o klienta. 

 

Prieskum – benefity kresťanského koučovacieho rozhovoru pre klientov
     Cieľom nášho prieskumu bolo: Zistiť, čo získa klient počas kresťanského koučovacieho rozhovoru.
Vzorka prieskumu: Na otázku nám odpovedalo 15 klientov z Trenčína a okolia:
-          3 muži a 10 žien
-          vek od 25 do 70 rokov, 8 v rozpätí od 40-49 rokov,
-          10 boli praktizujúci katolíci a 5 nepraktizujúci kresťania.
Prieskum sme realizovali v priebehu mesiacov január a február 2018.
Správnosť výsledkovprieskumu bola zabezpečená priamym kontaktom s realitou použitím autentických výrokov koučov a koučovaných.
Dôveryhodosť prieskumu podporuje možnosť kontrolovať postup autorky a dátový materiál, ktorý je spracovaný vo forme prepisu mailovej komunikácie do transkriptov a následne kategorizovaný (Králová, E., Vilnius, 2018).

Výsledky
Z odpovedí 15 klientov som získala 7 kategórií a 37 subkategórií. Výsledky naznačujú, že koučovacia pozícia počas koučovacieho rozhovoru priniesla klientom:

  1. ZMENU PERSPEKTÍVY (benefit pre 9 z 15 klientov), ktorá im umožňuje uvidieť realitu inak; zmenu videnia sveta z čierno-bieleho sveta na farebný; uschopňuje ich konkrétne pomenovať všeobecné; meniť svoje uvažovania a nachádzať iné veci ako bežne.
  2. SCHOPNOSŤ ĽAHŠIE SA ROZHODNÚŤ (benefit pre 8 z 15 klientov): samostatne nachádzať odpovede, nadhľad, potenciál na riešenie svojich ťažkostí a pomenúvať veci.
  3. SEBAUVEDOMOVANIE (benefit pre 6 z 15 klientov), kedy ponorením sa do svojej hĺbky zažívajú dôveru v seba, uvedomujú si svoju hodnotu a vnútorné pocity.
  4. ZODPOVEDNOSŤ (benefit pre 5 z 15 klientov), vďaka ktorej si uvedomujú, že riadia svoj život a sú zaň zodpovední, učia sa dôverovať sebe a druhým a aktívne pristupovať k riešeniu cieľa, ktorý si stanovili.
  5. OBNOVA STARÉHO JA tak ako ma stvoril Boh (benefit pre 3 z 15 klientov). Klienti získali istotu, že dokážu prekonať veci, zažili pocit dôležitosti, dôvery a slobody.
  6. UZNANIE (benefit pre 3 z 15 klientov) ich práce a výsledky, sú pozitívne prekvapení.
  7. RADOSŤ (benefit pre 3 z 15 klientov) zo života a zodpovednosti a dobrý pocit, že sa za nich kouč modlí.

Záver prieskumu
      Keď je kouč počas rozhovoru plne prítomný pre klienta, kladie mu silné otázky, podporuje ho a neradí mu, môže sa u klienta objaviť „aha moment“, ktorý je považovaný za rozhodujúci v koučovacom rozhovore. Chad Hall a Linda Miller (2007) tvrdia, že dôsledkom „aha momentu“ je väčšia odhodlanosť klienta zobrať svoje rozhodnutie ako záväzok, väčšia tvorivosť, novátorstvo a sebadôvera. Podľa nich sa klient začne meniť z reaktívneho na proaktívneho, dôveruje si, že dokáže konať po novom; a posúva sa z neužitočných postojov a vnímania do konania zameraného na činy.
     Výsledky naznačujú, že ak klienti pochopia potrebu zmeniť sa, rozhodnú sa tak na základe vlastného hlbokého uvedomenia a preberú zodpovednosť za realizáciu svojej zmeny. Tento pohľad na človeka má korene v kresťanskom ponímaní premeny starého človeka na nového.

 

Odkazy:

Collins G. R. 2009. Christian Coaching: Helping Others Turn Potential into Reality, People Helper´s International, Inc., 2nd edition.

Králová E. 2018. Význam koučovacej pozície kresťanského kouča pre kouča a klienta, Chapter 1: Health – dispersed motifs. Theory and research. In Health an interdisciplinary study. Vilnius: Mykolas Romeris University Lithuania, s. 143-182, ISBN 978-9955-19-917-5.

Kubeš M. 2016. Kresťanský kouč. Základy koučingu pre dobrovoľníkov v pomáhajúcich profesiách, Poradenské centrum pre rodiny Family garden, Bratislava.

Chcem podporiť CPR

Prehľad mesiaca

Najnovšie články

Dedkov sprievodca digitálnou galaxiou 2024: Pohľad na úspešný vzdelávací program

23. apríl 2024

V období od 15. januára do 21. marca 2024 sa uskutočnil kurz "Dedkov sprievodca digitálnou galaxiou 2024", zameraný na vzdelávanie dôchodcov.

Rodinný florbalový turnaj v Trenčíne: Spojenie rodín a športovej vášne

26. marec 2024

Dňa 16. marca 2024 sa Športové centrum M- SPORT na Ostrove v Trenčíne stalo dejiskom výnimočného športového podujatia.

Rekonštrukcia oporných múrov: Ďalšia fáza v celkovej revitalizácii priestorov Centra pre rodinu Trenčín

15. marec 2024

V pondelok 11.3.2024 sa začala plánovaná rekonštrukcia oporných múrov u nás v záhrade - v Centre pre rodinu Trenčín.

Vitamínová bomba pre vzťahy - ako sme prežili NTM 2024

20. február 2024

V dňoch od 12. do 18. februára 2024 organizovalo Centrum pre rodinu Trenčín už 10-ty Národný týždeň manželstva (NTM), ktorý nám ponúkol jedinečnú príležitosť propagovať a podporiť manželstvo ako vzácnu hodnotu pre moderného človeka. Tohtoročné motto Národného týždňa manželstva bolo: "Vitamíny pre vitálny vzťah"

Národný týždeň manželstva 2024

31. január 2024

Doplňte si vitamíny pre váš vzťah!

Archív článkov

0940 785 275 info@cprtrencin.sk Farská 12, 911 01 Trenčín facebook.com/cprtrencin
© 2015-2024 Centrum pre rodinu Trenčín Všetky práva vyhradené.
Nastavenie cookies | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga