Pomocná ruka Ukrajine

28. jún 2022
Pomocná ruka Ukrajine

Po 24. februári, v dôsledku vypuknutia vojenského konfliktu u našich susedov, začali aj k nám do Trenčína prichádzať obyvatelia Ukrajiny. Mnohé organizácie neváhali a rýchlo zareagovali poskytovaním pomoci ľuďom, ktorí často zanechali svoje rodiny a takmer celé životy doma na Ukrajine. V CPR Trenčín sme sa takisto rozhodli podať im pomocnú ruku a vytvorili sme formát popoludní so slovenčinou.

Naučiť sa slovenský jazyk je jednou z priorít pre tých, ktorí sa rozhodnú na Slovensku aspoň nejaký čas zostať a pracovať. V marci u nás preto vznikol tím dobrovoľníkov pozostávajúci z lektorov slovenčiny, prevažne učiteliek so znalosťou ukrajinčiny či ruštiny, a z Ukrajincov, ktorí už dlhší čas žijú na Slovensku a rozhodli sa svojimi skúsenosťami pomôcť svojim krajanom.

Každé pracovné popoludnie od marca do júna prichádzali do nášho centra Ukrajinci, ktorí sa chceli naučiť po slovensky. V rámci týchto hodín bol väčšinou prítomný aspoň jeden lektor a jeden Ukrajinec, aby bol zabezpečený individuálnejší prístup. Nešlo o oficiálny kurz slovenčiny, skôr o prvý kontakt s našou krajinou, kultúrou, o naučenie základných fráz a hovorovej reči.

Okrem výučby slovenčiny sme chceli účastníkom pomôcť v socializácii a začlenení sa do spoločnosti, dostupná bola aj psychologická podpora. Často sme poskytovali pomoc aj pri hľadaní ubytovania a práce – pri tom sme spolupracovali s mestom Trenčín a rôznymi organizáciami v Trenčíne a okolí. Ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny sme medzi seba začleňovali aj pri rôznych našich aktivitách, na výletoch v okolí, ale aj pri dobrovoľníckej činnosti v našej kaviarni a fungovaní centra.

V prvých mesiacoch nás denne navštívilo okolo 20 ľudí. Prevažnú väčšinu tvorili ženy rôzneho veku a deti, niekedy aj tri generácie: babka, mama, dcéra. Ľudia pochádzajúci z rôznych častí Ukrajiny – od Charkova po Ľvov.
Vzhľadom na vyvíjajúcu sa situáciu sme v mesiaci jún hodiny pozastavili a začali poskytovať individuálnu podporu. V prípade potreby sme však otvorení tomu, že popoludnia so slovenčinou opäť obnovíme. 

Chcem podporiť CPR

Prehľad mesiaca

Najnovšie články

Dedkov sprievodca digitálnou galaxiou 2024: Pohľad na úspešný vzdelávací program

23. apríl 2024

V období od 15. januára do 21. marca 2024 sa uskutočnil kurz "Dedkov sprievodca digitálnou galaxiou 2024", zameraný na vzdelávanie dôchodcov.

Rodinný florbalový turnaj v Trenčíne: Spojenie rodín a športovej vášne

26. marec 2024

Dňa 16. marca 2024 sa Športové centrum M- SPORT na Ostrove v Trenčíne stalo dejiskom výnimočného športového podujatia.

Rekonštrukcia oporných múrov: Ďalšia fáza v celkovej revitalizácii priestorov Centra pre rodinu Trenčín

15. marec 2024

V pondelok 11.3.2024 sa začala plánovaná rekonštrukcia oporných múrov u nás v záhrade - v Centre pre rodinu Trenčín.

Vitamínová bomba pre vzťahy - ako sme prežili NTM 2024

20. február 2024

V dňoch od 12. do 18. februára 2024 organizovalo Centrum pre rodinu Trenčín už 10-ty Národný týždeň manželstva (NTM), ktorý nám ponúkol jedinečnú príležitosť propagovať a podporiť manželstvo ako vzácnu hodnotu pre moderného človeka. Tohtoročné motto Národného týždňa manželstva bolo: "Vitamíny pre vitálny vzťah"

Národný týždeň manželstva 2024

31. január 2024

Doplňte si vitamíny pre váš vzťah!

Archív článkov

0940 785 275 info@cprtrencin.sk Farská 12, 911 01 Trenčín facebook.com/cprtrencin
© 2015-2024 Centrum pre rodinu Trenčín Všetky práva vyhradené.
Nastavenie cookies | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga